В УКРАЇНІ НАБУВ ЧИННОСТІ ЗАКОН ПРО “ЄДИНЕ ВІКНО” НА МИТНИЦІ

В УКРАЇНІ НАБУВ ЧИННОСТІ ЗАКОН ПРО “ЄДИНЕ ВІКНО” НА МИТНИЦІ

Закон № 2530-VIII про введення “єдиного вікна” на митниці вступив в силу в Україні в четвер, 4 жовтня.

Закон спрощує процедури при митному оформленні товарів. Він зобов’язує державні органи, які видали дозвільні документи на митне оформлення, подати їх в електронному вигляді в державну інформаційну систему “Єдине вікно міжнародної торгівлі”. Йдеться про фітосанітарії, ветеринарів, екологів, радіології та інших контролерів. Зі свого боку, органи доходів і зборів не зможуть вимагати від декларанта дозвільних документів в паперовому вигляді, якщо згідно із законом вони повинні бути в системі “єдине вікно”. (В документі формулювання “митні органи” замінили на “органи доходів і зборів”.)

На митниці прибрали радіологічний контроль, який зараз здійснюють екологи. Представників екологічної служби будуть викликати, тільки якщо мобільні пристрою прикордонників покажуть перевищення радіаційного фону.

Таким чином, на митниці залишаться тільки митники і прикордонники. Вони будуть попередньо оглядати товари і за дві години приймати рішення, пропускати їх або викликати профільних експертів. У разі виклику експерти повинні прибути негайно і так же за дві години прийняти рішення, пропускати товар, заборонити пропуск або призначити інспектування / взяття проб / додаткову обробку.

Дані про будь-які вжиті щодо товара рішеннях вносяться в інформаційну систему “єдине вікно”.

Відповідно до закону, автоматизована система управління ризиками (АСУР) є складовою частиною єдиної автоматизованої інформаційної системи органів доходів і зборів. Це повинно виключити неконтрольованість і різні підходи до визначення митної вартості товарів в різних пунктах.

При тимчасовому вивезенні з України культурних цінностей потрібно буде надати дозвільні це документи.

Програмістам спецпідрозділу Державної фіскальної служби передбачається встановити більш високі зарплати, в розрахунку за станом на 2018 рік: провідному спеціалісту – 35 тис. Грн, головному спеціалісту – 38,7 тис. Грн, заступнику керівника – 42 тис. Грн, керівнику підрозділу – 44 тис . грн.

Закон імплементує в українське законодавство частина Конвенції про загальний режим транзиту NCTS.

Залишити відповідь