Українське вершкове масло вивозять за кордон вагонами

Українське вершкове масло вивозять за кордон вагонами

Українські виробники встановили абсолютний рекорд з експорту вершкового масла за останні 10 років. З початку року на зовнішні ринки поставили майже 18 тис. Т. Про це повідомляє асоціація «Український клуб аграрного бізнесу».

Найбільшими перепонами обсяги українського масла купували Туреччина, Грузія, Казахстан і Молдова. Однак в 2017 році Україна суттєво наростила поставки в країни ЄС. Так, якщо за весь 2016 рік у Європу експортували 741 т масла, то всього за 6 місяців нинішнього року в ЄС поставили 1,3 тис. Т.

Примітно, що поставки тривали навіть після того, як Україна вичерпала безмитну квоту. 400 т масла в першому півріччі експортували зі сплатою додаткового мита в розмірі 10%.

Експерти кажуть, що виною всьому стрімке збільшення попиту на вершкове масло в європейських країнах. Місцеві виробники просто не встигають за апетитами європейців, які захопилися новим трендом – модою на натуральні продукти. Дефіцит продукту жене ціни на нього вгору.

За рік вартість масла в Німеччині зросла на 60%, у Франції – на 90-100%. Аналогічна картина спостерігається і у Великобританії.

«Основною перевагою української олії на європейському ринку є його ціна. В середньому України реалізує вершкове масло в Європу за ціною 4,3 $ / кг, в той час як середня вартість масла, виробленого в країнах ЄС становить від 4,8 до 5,4 $ / кг », – зазначила Дар’я Гриценко, експерт аграрних ринків УКАБ.

Залишити відповідь