Український експорт складається з сировини на 70%

Український експорт складається з сировини на 70%

Український експорт носить переважно сировинний характер. Частка високотехнологічного експорту становить лише 5,5% від загального обсягу українського експорту. Про це йдеться в аналітичному звіті Міністерства економічного розвитку і торгівлі щодо тенденцій розвитку зовнішньої торгівлі України, передає Укрінформ.

“Український експорт носить переважно сировинний характер (за результатами 2016 року частка продукції АПК, металургійної та хімічної промисловості та мінеральної сировини становить 70% експорту) і складається з проміжних товарів з відносно низькою технологічної складової – частка високотехнологічного експорту в 2015 році склала лише 5,5 % від загального обсягу українського експорту “, – йдеться в звіті.
Як відзначають в Мінекономрозвитку, зараз існує потреба в оновленні технологічних процесів на українських підприємствах з метою поступового перетворення економіки України в більш інноваційну та наукомістку і, як наслідок, більш конкурентоспроможну на світових ринках.

“Уряд зосереджено на створенні механізму експорту готової продукції замість сировини, який реалізується в рамках принципів конкуренції, прозорості та формування доданої вартості”, – йдеться в звіті.

При цьому серед пріоритетних секторів економіки, які здатні розвивати високотехнологічний експорт, в міністерстві називають:
– сектор виробництва запчастин і комплектуючих виробів для аерокосмічної та авіаційної промисловості (українська аерокосмічна галузь є консолідованим сектором, який виробляє авіаційну і космічну техніку, а також частини і комплектуючі до них);
– сектор машинобудування (в секторі домінує легке машинобудування: турбогвинтові двигуни, газотурбінні двигуни, насоси, ізольовані проводи та кабелі для транспортних засобів. Важке машинобудування включає: транспортні засоби, залізничні і трамвайні локомотиви, частини та комплектуючі до них);
– сектор харчової промисловості та напоїв (сектор має значну ресурсну базу, людським капіталом, має налагоджене виробництво і досвід роботи в харчовій промисловості).

Залишити відповідь