Українські та словацькі митники розпочинають новий етап співробітництва

Українські та словацькі митники розпочинають новий етап співробітництва

Митники України та Словацької Республіки запроваджують спільні заходи з оптимізації пунктів пропуску та посилюють співпрацю у сфері боротьби з митними правопорушеннями на кордоні. Це передбачає підписаний керівниками Державної фіскальної служби України та Фінансового директорату Словацької Республіки меморандум про взаєморозуміння та співробітництво в митній сфері.

«Цей документ є важливим для наших країн, зокрема, щодо посилення заходів з протидії контрабанді та незаконному переміщенню товарів. На сьогодні для ефективної боротьби з цим явищем необхідно проводити узгоджені спільні заходи митними органами двох країн. Важливим також є здійснення обміну попередньою інформацією, розширення взаємодії у сфері протидії митним правопорушенням та боротьби з контрабандою», – зазначив в.о. заступника Голови ДФС Віктор Кривіцький.

Для оптимізації функціонування пунктів пропуску на кордонах України та Словацької Республіки меморандумом, зокрема, передбачено:

– проведення спільних зустрічей, консультацій і переговорів щодо впровадження та здійснення спільного контролю в пунктах пропуску на українсько-словацькому кордоні;

– вивчення питання впровадження Системи раннього повідомлення про надзвичайні ситуації в пунктах пропуску на українсько-словацькому кордоні для попередження виникнення черг у пунктах пропуску та інших ситуацій, що перешкоджають ритмічному здійсненню пропуску громадян, товарів і транспортних засобів через пункти пропуску;

– налагодження належного рівня інформаційного обміну про переміщення товарів і транспортних засобів між територіями двох держав;

– обмін досвідом у питаннях вдосконалення технологій митного контролю, застосування системи управління ризиками, розвитку інфраструктури та технічного оснащення пунктів пропуску на державних кордонах;

– запровадження практичних заходів, що сприяють прискоренню переміщення громадян, товарів і транспортних засобів через пункти пропуску на державних кордонах.

«ДФС зацікавлена у запровадженні в перспективі спільного контролю на українсько-словацькому кордоні. Адже він надає можливість швидкого реагування правоохоронних органів на ситуацію в пункті пропуску, а також значно скорочує час перетину кордону», – зазначив Віктор Кривіцький.

За його словами, сьогодні Україна тільки з однією країною Європейського Союзу – Польщею має режим спільного контролю. Важливо, що перспективи впровадження спільного контролю громадян, товарів та транспортних засобів у пунктах пропуску на українському-словацькому кордоні, а також відкриття нових пунктів пропуску сьогодні активно обговорюються українською та словацькою сторонами.

Для ознайомлення з перевагами здійснення спільного прикордонного та митного контрою, який запроваджений на українсько-польському кордоні, представники Финансового директората Словацкой Республики та Державної фіскальної служби України відвідали пункт пропуску «Грушев-Будомеж».

Залишити відповідь