У країн ЄАЕС з’явився новий Митний кодекс

У країн ЄАЕС з’явився новий Митний кодекс

1 січня набув чинності новий Митний кодекс Євразійського економічного союзу, над яким п’ять країн (Росія, Білорусія, Казахстан, Киргизія і Вірменія. – Прим. Ред.) Працювали протягом 2 років. На думку експертів російської митної служби, новий кодекс стане одним з найбільш інноваційних міжнародних документів в митній сфері. Про це повідомляє ТАСС.

Прообразом цього кодексу можна назвати Митний кодекс, який був розроблений в 2009 році на зорі формування Митного союзу Білорусії, Казахстану і Росії. Однак він морально застарів до 2015-го, коли вступив в силу договір про створення ЄАЕС. Разом з Росією, Білоруссю і Казахстаном в Євразійський союз тоді увійшли Киргизія і Вірменія.

Приступаючи до роботи над документом, країни поставили перед собою амбітні завдання – зблизити митні закони простору ЄАЕС і дати новий імпульс торговим відносинам союзників за допомогою цифрових технологій. “Це знакова подія, і я сподіваюся, що Всесвітній банк врахує цей фактор, і він позитивно відіб’ється на нашому рейтингу Doing business. Кодекс в цілому відображає ті ж процеси, які відбуваються в Федеральній митній службі Росії, – в ньому прописана автоматизація всіх процедур і він істотно змінює інститут уповноваженого економічного оператора “, – розповів ТАСС перший заступник глави ФМС РФ Руслан Давидов.

Центральна роль

Кодекс, завдяки зусиллям союзників, грає централізують роль. Велика частина повноважень передається кодексом з національного на союзний рівень. Кількість норм і правил, які тепер визначаються тільки союзом і стануть єдиними для країн-учасниць, збільшилася з часом кодексу Митного союзу з 114 до 297. Але це не означає, що країнам диктується, як регулювати цю сферу в кожному конкретному державі. По суті, кодекс встановлює загальні правила гри для країн-учасниць. Інструменти, якими ці правила і принципи будуть виконуватися, віддаються на відкуп національних органів влади, які розуміють, які ресурси є в їх розпорядженні.

Орієнтир на бізнес

Головною інновацією кодексу, на думку експертів, стало те, що в його підготовці безпрецедентно широку участь прийняв бізнес. До його появи жоден документ – ні на міжнародному, ні на національному рівні – не обговорювалося так докладно з підприємницьким співтовариством. “Природно, не всі пропозиції бізнесу були прийняті. Бізнес, звичайно, в ідеалі б хотів скасувати всі мита і митні перевірки, а й у держави є завдання по наповненню бюджету і забезпечення безпеки країни”, – прокоментував ТАСС заступник генерального директора ТОВ “Мультісервісная платіжна система “Андрій Чешко.

Новий розвиток отримує в кодексі тема уповноваженого економічного оператора. Це категорія організацій, які довели свою благонадійність і до яких застосовуються серйозні спрощення процедур митного контролю. Кодекс ЄАЕС ділить їх на три категорії і розширює митні пільги для них. Тепер таким компаніям будуть доступні випуск товарів до подання декларації, попереднє митне декларування, подача неповної, періодичної декларації, здійснення митних операцій з товарами, які перебувають на складі, і багато іншого.

цифровизация митниці

Червоною ниткою, що проходить через Митний кодекс союзу, стало прискорення і спрощення проведення митних операцій між країнами – учасницями ЄАЕС за рахунок автоматизації митних процедур. У кодексі прописані пріоритет електронного митного декларування, можливість не надавати підтверджуючі документи і автоматичний випуск товару.
За даними російської митниці, електронне декларування сьогодні використовується в більш ніж 99% випадків. Наступним етапом стане перехід на автоматичний випуск товарів по 80% декларацій компаній з низьким ризиком. Поки з 3,7 млн ​​декларацій, сформованих в 2017 році, тільки по 53,6 тис. Товар був випущений без участі працівників митниці.

безмитний поріг

Зміни в новому кодексі торкнуться і звичайних громадян. Країни ЄАЕС закріпили в кодексі поетапне зниження порога безмитного ввезення товарів – до € 500 в 2018 році і до € 200 в 2019-м. При цьому за країнами залишається право індивідуально встановлювати менший розмір порога. Наприклад в Білорусії він вже давно становить € 22. У Росії поріг поки залишається на рівні € 1 тис. І рішення по рівню його зниження ще не прийнято урядом.

російський закон

До виступу в силу кодексу країни-учасниці повинні привести своє національне законодавство у відповідність з ним. На даний момент російський закон про митне регулювання узгоджений усіма зацікавленими відомствами, внесений в уряд і повинен бути найближчим часом направлений до Держдуми. “Ситуація не найкомфортніша, коли у нас з 1 січня 2018 року набирає чинності новий кодекс і не вступає наш закон, але, по суті справи, подібна ситуація у всіх країнах Євразійського союзу, коли будуть діяти норми кодексу, ми будемо їх виконувати” , – пояснив Р. Давидов.

 

ФТС РФ для роз’яснення учасникам зовнішньоекономічної діяльності нового кодексу створила консультативні органи у всіх митних службах. Усередині ФТС створений штаб, який координуватиме митників і допомагати одноманітно застосовувати норми нового Митного кодексу. Також у всіх регіонах Росії створено гарячі лінії для роз’яснення питань, які можуть виникнути у зв’язку зі вступом кодексу в дію.

Залишити відповідь