Імпорт в Україну товарів походженням з Грузії: мито нараховується, але фактично не сплачується

Імпорт в Україну товарів походженням з Грузії: мито нараховується, але фактично не сплачується

11.10.2017 – Головне управління ДФС у Закарпатській області

Торговельно-економічне співробітництво між Україною та Грузією розвивається відповідно до потреб і можливостей обох країн. Важливу роль у цьому процесі відіграє міжурядова Угода про вільну торгівлю від 9 січня 1995 року.

Відповідно до угоди сторони не застосовують мито/імпортне мито, інші еквівалентні миту податки та збори, до товарів, які походять з України та Грузії і призначені для використання на митній території цих країн. Тобто, імпорт будь-яких товарів (в тому числі транспортних засобів), країною походження яких визначено Грузію, що документально підтверджується сертифікатом походження товару форми СТ-1, виданим уповноваженим органом, здійснюється з нарахуванням пільгових ставок ввізного мита, але фактично не сплачується.

При цьому, відповідно до Міжурядової Угоди про Правила визначення країни походження товарів у СНД від 20 листопада 2009 року, транспортні засоби користується режимом вільної торгівлі за умови їхнього імпорту до України безпосередньо з території Грузії та на підставі договору з резидентом Грузії.

Слід відмітити, що згідно Постанови Кабінету Міністрів України №473 від 14 квітня 2004 року тимчасово вилучено цукор та цукрові сиропи з режиму вільної торгівлі з метою забезпечення сталого розвитку бурякоцукрового комплексу в Україні.

ДФС у Закарпатській област

Залишити відповідь