Рада схвалила закон про введення “єдиного вікна” на митниці

Рада схвалила закон про введення “єдиного вікна” на митниці

Верховна Рада прийняла за основу проект змін до Митного кодексу щодо впровадження механізму “єдиного вікна” і оптимізації здійснення контрольних процедур при переміщенні товарів через митний кордон України. Як передає БізнесЦензор, за ухвалення відповідного законопроекту №7010 у першому читанні проголосував 231 народний депутат.

Метою законопроекту зазначено створення законодавчих підстав для введення принципу “єдиного вікна” при здійсненні митного, санітарно-епідеміологічного, ветеринарно-санітарного, фітосанітарного, радіологічного та інших видів державного контролю товарів, що переміщуються через митний кордон України.

Як відзначають автори документа, на сьогодні порядок роботи “єдиного вікна” на митниці затверджений постановою Кабінету міністрів №364 від 25 травня 2016 року (зі змінами). Однак його реалізація стримується необхідністю внесення змін до численні закони, які регламентують діяльність не тільки органів доходів і зборів, а й інших державних органів, які видають документи, необхідні для здійснення митних формальностей.

“З огляду на це, з метою забезпечення повноцінної реалізації принципу” єдиного вікна “, даним законопроектом передбачається внесення відповідних змін не тільки в Митний кодекс України, а й в 23 інших закону”, – сказано в пояснювальній записці до документа.

Законопроектом пропонується законодавчо запровадити механізм “єдиного вікна” – механізму взаємодії декларантів, їх представників та інших зацікавлених осіб з органами доходів і зборів, іншими державними органами, уповноваженими на здійснення дозвільних або контрольних функцій щодо переміщення товарів, транспортних засобів через митний кордон.

Очікується, що введення “єдиного вікна” забезпечить можливість одноразового подання зацікавленою особою в електронному вигляді через єдиний інформаційний веб-портал набору відомостей для проходження митного контролю.

Законопроектом передбачено, що Державна фіскальна служба буде забезпечувати створення і функціонування єдиного державного інформаційного веб-порталу “Єдине вікно для міжнародної торгівлі”, а також виконувати функції його власника та адміністратора.

Як повідомлялося, за даними УКРІНФОРМ, в лютому-березні 2018 року по принципу “єдиного вікна” було оформлено 74,5% від загального обсягу митних декларацій.

Залишити відповідь