Україна готується переходити на міжнародний рівень застосування NCTS

Україна готується переходити на міжнародний рівень застосування NCTS

Як відомо, NCTS – технологія, яка лежить в основі європейської Конвенції про процедуру спільного транзиту. Приєднання до Конвенції передбачено Угодою про Асоціацію між Україною ЄС.

Україна завершує підготовку до тестування роботи системи NCTS на відповідність вимогам Генерального директорату з питань оподаткування та Митного союзу Європейської комісії (DG TAXUD) — так званих «Conformance Testing». За результатами цих тестів буде прийнято рішення про наступний крок у просуванні України до вступу до Конвенції про процедуру спільного транзиту. Практичним аспектам підготовки було присвячено одразу 2 семінари, які відбулися 7-10 вересня. (джерело тут)

Їх було організовано DG TAXUD та Програмою ЄС з підтримки управління державними фінансами в Україні (EU4PFM). Про це повідомив директор Департаменту запровадження міжнародної транзитної системи Держмитслужби Сергій Демченко. 

«Система має покривати всі транзитні сценарії і працювати в усіх країнах однаково. Конвенція об’єднує понад 30 країн, і тому якщо в одній країні виникає проблема, то вона стає проблемою для всіх інших країн. Тож тестування перед приєднанням до міжнародної транзитної системи дуже важливе», — зазначила під час «Семінару з підготовки до тестування на відповідність» Златіца Томашевич, експертка EU4PFM, яка свого часу виконувала функції національного координатора із запровадження системи спільного транзиту у Хорватії.  

Хорватські експерти презентували українським колегам загальні аспекти режиму тестування, його етапів та організації, передумови для тестування на відповідність (Preconformance та Conformance Testing), специфікації та розклад заходів щодо тестування, а також практику Хорватії у підготовці та впровадженні всіх режимів тестування NCTS. Вони наголосили, що «тестування складне, але якщо країна його успішно проходить, то це точно означає, що її застосунок успішно працює». 

«Мета тестів – переконатися, що ви можете взаємодіяти з іншими доменами на 100 відсотків», — зазначив представник DG TAXUD під час тренінгу з практичних аспектів тестування. 

Вітяніс Алішаускас, експерт EU4PFM, зазначив, що «тести означають, що Україна готується переходити на міжнародний рівень застосування NCTS», оскільки стосуватимуться, зокрема, взаємодії української складової з системами інших країн Конвенції. Він повідомив, що тестування може відбутися уже на початку жовтня 2021, оскільки Україна демонструє досить переконливі результати у запровадженні системи на національному рівні.

«У процесі тренінгів команда Держмитслужби, яка займається запровадженням міжнародної транзитної системи, отримала всю необхідну практичну інформацію від європейських партнерів, — як тих, хто свого часу сам проходив таку процедуру, так і тих, хто безпосередньо проводить такі тестування. Ми розуміємо, як відбуватиметься тестування і на що треба звернути особливу увагу», — зазначив Сергій Демченко.  

**

Для переходу до міжнародного застосування NCTS, Україна має приєднатися до Конвенції про процедуру спільного транзиту. Необхідною умовою для отримання Україною офіційного запрошення приєднатися до Конвенції є успішне проходження т.зв. «Conformance Testing», які передбачені процедурою Генерального директорату з питань оподаткування та Митного союзу Європейської комісії (DG TAXUD). 

Добавить комментарий