Україна може дозволити експорт деревини до кінця року

Україна може дозволити експорт деревини до кінця року

Україна може дозволити експорт деревини до кінця року, — глава Держлісагентства
Ухвалення закону про ринок деревини, що дозволяє експорт з України необроблених лісоматеріалів та пиломатеріалів, прогнозується до кінця поточного року, його вступ в силу не несе значних загроз лісового фонду країни і пов’язаного з ним бізнесу.(джерело тут)

Про це повідомив глава Державного агентства лісових ресурсів Юрій Болоховець, передає Інтерфакс-Україна.

«Я прогнозую, що до кінця року закон про ринок деревини буде прийнятий. Я не бачу великих загроз ні з точки зору збереження лісового фонду, ні з точки зору захисту і підтримки українського бізнесу. Ми вже фактично працюємо за європейськими цінами, є прецеденти імпорту сировини з країн ЄС. Тому ажіотажного попиту з боку експортерів або іноземних гравців ми не очікуємо «, — сказав глава відомства в інтерв’ю агентству.

За його даними, український ринок лісу був цікавий для іноземних гравців, поки на ньому були присутні значні обсяги дешевого нелегально заготовленої деревини, однак ці часи вже пройшли.

Болоховець також зазначив, що через можливого скасування мораторію на експорт необробленої деревини українським переробникам варто задуматися над розвитком свого бізнесу і посиленням конкурентоспроможності.

«Сьогодні більшість займається банальним розпилом лісу. Потрібно поглиблювати переробку, збільшувати додану вартість продукції», — підсумував глава Держлісагентства.

Як повідомлялося, Верховна Рада 9 квітня 2015 року прийняла закон, яким на 10 років заборонила експорт лісоматеріалів та пиломатеріалів в необробленому вигляді (лісу-кругляка). При цьому заборона на експорт лісоматеріалів деревних порід (крім сосни) був введений з 1 листопада 2015 року, деревних порід — з 1 січня 2017 го.

У 2018 році парламент обмежив внутрішнє споживання необробленого лісоматеріалу до 25 млрд куб. м в рік на термін дії вивезення за межі митної території країни лісу-кругляка.

У січні 2020 року Україна і ЄС створили арбітражну групу для розгляду спору про заборону Україною експорту лісоматеріалів в необробленому вигляді. В кінці 2020 го вона винесла рішення, визнавши право України обмежувати експорт лісу за певних обставин, в той же час визнавши необхідність відкоригувати мораторій 2015 року в співпраці з ЄС.

Добавить комментарий