Мінфін: 80% митних декларацій пройшли оформлення через “єдине вікно” в лютому

Мінфін: 80% митних декларацій пройшли оформлення через “єдине вікно” в лютому

Понад 81 тис. або 80% митних декларацій з 1 по 25 лютого пройшли оформлення через “єдине вікно” за оновленим порядком інформаційного обміну.

“Згідно з результатами аналізу функціонування “єдиного вікна” з 1 по 25 лютого 2018 вже можна говорити, що використання цієї системи стає основним способом спілкування підприємств з контролюючими органами”, – повідомило Міністерство фінансів на своєму сайті в понеділок, нагадавши, що Кабінет міністрів з 1 лютого продовжив на рік добровільне застосування такої системи в низці випадків.

Згідно з релізом відомства, при імпорті 73,6% митних декларацій пройшли оформлення через “єдине вікно”, при експорті – 86,6%.

Як повідомлялося, з 1 лютого 2018 року в українських митницях запрацював оновлений порядок інформаційного обміну за принципом “єдиного вікна”. Добровільний порядок оформлення товарів через цю систему зберігається для товарів, переміщених транзитом, а також при вивезенні товарів з України морським, залізничним та авіатранспортом, при ввезенні в поштових або міжнародних експрес-відправленнях. Крім того, добровільне оформлення через “єдине вікно” дозволено при декларуванні товарів у нових місцях митного оформлення, де менше ніж 90 днів використовується система “єдиного вікна”.

Крім того, Кабмін запровадив ризик-орієнтований підхід до вибору об’єктів фітосанітарного контролю дерев’яного пакувального матеріалу і палет. Він, зокрема, передбачає контроль маркування дерев’яного пакувального матеріалу при експорті посадовими особами митниць тільки в тих випадках, коли товари підлягають митному контролю.

Як підкреслює відомство, при експорті таку продукцію не оглядають представники Державної служби з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів. Однак при імпорті їх огляду підлягають від 10% до 100% таких вантажів у залежності від рівня ризику в розрізі країн-відправників. При цьому Державна фіскальна служба (ДФС) до кінця лютого має доопрацювати ІТ-комплекси для вибіркового фітосанітарного контролю, зазначає Мінфін.

единое окно

Залишити відповідь